Hjälp mot solbränna

Har du varit i solen lite för länge och behöver snabb hjälp mot solbränna behöver du först och främst kyla huden. Tänk på att inte chocka huden genom att använda iskallt vatten, det är helt enkelt inte bra och dessutom fungerar det inte att kyla tillräckligt länge med iskallt vatten. Använd istället mycket svalt vatten som kyler utan att du fryser. Du ska bli sval helt enkelt. Har du bränt dig över ett stort område på kroppen fungerar det bra att ta en riktigt sval dusch. Det kan vara svårt att börja skölja med svalt vatten direkt på solbränd hud men inled med så pass hög temperatur att det känns bra att svalka huden med och sänk sedan temperaturen på vattnet tills det blir mycket svalt. Använd inte rengöringsprodukter utan låt bara vattnet skölja över huden. Rengöringsprodukter riskerar att torka ut huden ytterligare vilket förvärrar irritationen i huden. Torka med handduk genom att badda över huden, undvik att dra handduken fram och tillbaka på huden.

Vid allvarlig brännskada

Om man inte använt solskydd och exponerat sig för solen under lång tid kan man få så pass allvarlig brännskada på huden att kroppen reagerar med sitt fulla försvar. Man kan få ordentlig frossa eller skakningar/ryckningar som inte kan kontrolleras vilket kan ske i kombination med kräkning. Du bör då snarast kontakta vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen på telefon 1177 då det är tecken på en allvarligare brännskada som kan behöva behandlas av läkare.

Vid mindre allvarlig fall av solbränna

När du fått en mer ordinär solbränna med röd och hettande hud där inte ditt allmäntillstånd påverkas är det att svalka huden som gäller först och främst. När du fått ner temperaturen i huden ordentligt behöver den lugnas och ges fukt på djupet vilket med fördel sker med hjälp av aloe vera gel. Aloe vera har de egenskaper som krävs för att dels lugna huden men har också ett innehåll som lugnar huden när man bränt sig. Det är också en av anledningarna till att aloe vera ofta ingår i många after sun. Smörj den solbrända huden med gel. Använd rikliga mängder eftersom den snabbt går in i huden. Upprepa behandlingen med gel flera gånger. Aloe vera gel hjälper även huden att återhämta sig så det skadar absolut inte att smörja gel då och då under några dagar efter att du bränt dig. Tänk på att enbart använda äkta aloe vera för att få önskad effekt. Här kan du köpa aloe vera gel på nätet.

11 maj 2016