Solskyddsfaktor 20

Solskyddsfaktor 20 är en av de vanligaste solskydden och ligger tätt efter solskyddsfaktor 30 som är den som toppar försäljningslistorna. Solskyddsfaktor 20 ger ett vad man brukar kalla "lagom solskydd" när man fått lite färg av solen. Den är dock för svag för att vara lämplig att börja sommaren eller solsemestern med. Den som har bråttom att få en solbränna riskerar att bränna sig om man börjar med denna styrka. Börja periodens solande med solskyddsfaktor 50 under några dagar, för även om du inte får så mycket färg med den högsta solskyddsfaktorn så ger du ändå huden en mycket viktig grund. Man kan lite förenklat säga att du "väcker" huden som slipper chockas av en stekande sol. Genom att mera långsamt vänja huden vid solen undviker du att flaga hud.

Men efter några dagar med solskyddsfaktor 50 kan den lägre solskyddsfaktor 20 eller 30 vara lämplig. Då får du färg men samtidigt bra hjälp mot att bränna dig. Glöm inte att då och då ändå titta på huden så den inte blivit röd. Om du solar vid vatten kan solen ge betydligt större effekt än annars eftersom vatten reflekterar solens strålar. Därför bör du då vara extra observant på huden.

Eftersom barn har mycket tunn hud bör du välja en högre solskyddsfaktor till dem. Läs mer om hur du väljer solskydd för bar på sidan Solskyddsfaktor barn.