Solskyddsfaktor 15

Solskyddsfaktor 15 ger ett relativt svagt skydd om du går in för att sola, men samtidigt är solskyddsfaktor 15 relativt stark och absolut tillräckligt. Men då pratar vi om att använda solskyddet i vardagen där du inte exponerar dig hela tiden för solen. Solskyddsfaktor 15 är vanlig i kosmetika, och då främst i olika ansiktskrämer. Både vanlig fuktgivande ansiktskräm och antirynkkräm innehåller ofta solskyddsfaktor.

Solskyddsfaktor 15 i ansiktskräm

Att solskyddsfaktor 15 är vanligt förekommande i ansiktskräm beror på att den ger ett lagom skydd för ansiktet när det gäller att hålla rynkorna på avstånd, vilket inte minst är ett stort önskemål när det gäller antirynkkrämer. Har en faktor på 10 kan det vara lite väl lågt, medan 20 kan bli för mycket. Och hur kan det bli för mycket då i en ansiktskräm kan man undra. Men det beror på att man inte vill att ansiktskrämen ska gå över till att bli en solskyddskräm. Det huvudsakliga syftet med en ansiktskräm är ju att vara bra för huden på alla sätt, där ett solskydd bara är en del av uppdraget så att säga. Skulle man använda faktor 20 eller kanske till och med 30 får tillverkarna göra avkall på ansiktskrämens huvudsyfte.

När man behöver ett högre skydd, som vid sol och bad, bör du istället välja en ren solskyddskräm anpassad för ansiktet. För det är också viktigt att tänka på: använd inte vanlig solskyddskräm som du smörjer på övriga kroppen i ansiktet. Ansiktet behöver ett innehåll som ger mer än bara solskyddsfaktor för att klara en lång stund i solen och där är solskyddsfaktor 15 för svag. Men som sagt, absolut tillräcklig och mycket lagom när det gäller ett vardagligt solskydd i exempelvis en ansiktskräm.